Varje filtermaterial har ett syfte

- Jan 01, 2016 -

Det finns åtta stora materiella kategorier för filtermaterial: keramik, filter aids, monofilament icke vävda tyger, membran, bearbetade metaller, porös plast och wet-som fibrer. Dessutom finns det andra typer och många varianter av dessa åtta huvudkategorier.

Det finns åtta stora materiella kategorier för filtermaterial: keramik, filter aids, monofilament icke vävda tyger, membran, bearbetade metaller, porös plast och wet-som fibrer. Dessutom finns det andra typer och många varianter av dessa åtta huvudkategorier. Listan är nästan oändlig, inklusive nya aktörer under de senaste åren som nanofiber duk, som många kanske anser att en underkategori av fiberduk.

Ingen två filtertyper tillverkas med samma produktionsutrustning. Till exempel kan fiberduk inte produceras på membran tillverkning linjer. Filtret aids tillverkas med en helt annan kategori av material och process än vävda media som monofilamentgarn tyger, och så vidare. Filter mediaföretag tenderar att är specialiserade på en eller två olika typer av filtermedia och sällan leverera tre eller fler typer. Flesta tenderar att koncentrera sig på en kategori i media, om monofilamentgarn vävt tyg, membran, metaller såsom metalltrådsduk eller filtrera aids, för att nämna några. Produktionsutrustningen att producera varje medium kostar dyrt och variationer av media konstruktioner är så många, företag är specialiserade för att fånga tillräckligt med volym för att fullt ut utnyttja sin utrustning.


En något liknande situation finns med tillverkare av filtrering utrustning och utrustning. Filter tillverkare tenderar att erbjuda ett begränsat antal filtertyper, exempelvis RO/UF membran filter modul tillverkare sällan gör och säljer mikroporös membran patroner och porös plast producenter gör inte metall filter från trådduk. Företag som producerar wet-som media från cellulosa eller syntetisk fiber sällan tillhandahåller andra medier. Om de gör, är det oftast från en annan företagsavdelning på en annan plats.


Varje media har olika funktionella förmågor och egenskaper. Filter av metall eller keramik är styv och används i högtrycks-program som för polymer filtrering eller där det finns en frätande vätska. Ett exempel är diesel avgaser filter eller hög temperatur miljöer. De är nästan alltid som kan rengöras och återanvändas. Med några få undantag icke vävda tyget media används vid måttliga temperaturer, har några djup att fånga och hålla fasta partiklar, och brukar användas en enda gång i applikationer där filtret därefter avyttras. Vissa undantag finns baghouse filter och damm samling kassetter, som är utformade för att vara en del av stora system, vilket möjliggör för in situ-back-pulse rengöring. Mikroporös membran är några av de mest kostsamma filtermedia och alltid funnit där extremt fina filtrering krävs, såsom inom medicinska, farmaceutiska eller halvledare. Filter från mikroporös membran används ofta för att ta bort bakterier medan omvänd osmos membran kan ta bort salt och monovalenta joner från havsvatten. Ultrafiltrering membran används allmänt att rena lösningar för livsmedelsförädling.


Wet-som cellulosa media har varit stöttepelaren inom transport filter för lube oil och motorns luftintag filter i många år. Cellulosa är tåla miljön under huven av bilar och lastbilar och är relativt billig. Glasfiber vått-som media finns i högtrycks hydrauliska filtrering, eftersom Glasfibrar är icke komprimerbar och ge utmärkt kapacitet att smuts-hålla. Glasfiber fiber kan göras ganska bra, även sub mikrometer i diameter, och är materialet val för HEPA filter för rena rum, fruktliknande media och vissa laboratorium filter.


Monofilamentgarn Vävda tyger (tror: filament som fiske linje eller "weed-baddare" sladd) tillverkas för användning som ytan filter, som är trådduk. Båda är vävda från mycket fina diameter strandar eller kostnadsstrukturen från 20 mikrometer upp till 1000 mikrometer i diameter att tillfredsställa ett mycket brett utbud av program från high-end blod och oftalmologiska vätska veckat filter till slam avvattning bälten i många kommunala behandlingsanläggningar. Porös plast filtermaterial består av fina plast pulver formas till porösa stela former, ofta med hydrofoba polymerer. Dessa filter används i medicintekniska produkter, automotive lampa församlingar och batteri ventiler. Under de senaste åren porös plast är ingjutna i membranet rör stöd för avloppsvatten eller veckat pool och spa filter.


En porös medium passar givetvis inte alla behov när det gäller filtrering.

Related Products